Lease this WebApp and get rid of the ads.
Jani Lassila
Erikoiset yhteensattumat ja Wiki
Thu Jul 2, 2009 15:28
89.27.17.174

Näitähän minulle olisi vaikka muille jakaa, mutta kerrotaanpa nyt alkuun yksi tuore tapaus samalla kun mainostetaan hiukan uutta sivustoa. ;)

Vähän yli viikko sitten minulle sattui eräs varsin erikoinen tapaus ja tapahtuma on sattuneesta syystä myöskin hyvin dokumentoitunut nettiin. Mieleeni tuli spontaanisti käydä Wikiassa tarkistamassa, josko sieltä löytyisi näille huuhaa-asioille (paranormaalille) omistettua wiki-tietosanakirjaa. Olin näet aiemmin pohtinut jonkin aikaa sellaisen perustamista ja päätin nyt äkkiseltään käydä varmistamassa ettei sellaista vielä ole tietämättäni perustettu. Niinpä kun käväisin parin tunnin kuluttua verkossa, menin meilit tarkistettuani Wikian sivulle, jossa on luettelo kaikista sen suomenkielisistä erityisaiheiden tietosanakirjoista. Rullasin sitä vähän alaspäin silmiini ponnahti sieltä miltei etsimättä otsikko "paranormaali". Sen kautta sitten päädyin kyseiselle selittämättömille ilmiöille ja tiedon raja-alueille omistettuun tietosanakirjaan, joka oli perustettu juuri paria tuntia aiemmin eli samoihin aikoihin kun minulle tuli tuo mielijohde käydä Wikiassa. Tämä sivusto kantaa nimeä Paranormaali Wiki. Lisäsin sinne pian tämän jälkeen ensimmäisen merkintäni, joskin ilman rekisteröitymistä, jotta käyntini olisi dokumentoitu.

Ja nyt tämän aasinsillan kautta lopuksi muutama sana kyseisestä sivustosta. Wikiaan voi kuka tahansa perustaa tietosanakirjoja erilaisilla erityisaiheille, kuten vaikkapa paranormaalille. Ja luonnollisesti eri kielillä. Paranormaali Wiki on siitä kannatettava hanke, että sinne voi lisätä sellaisiakin aiheita, jotka poistettaisiin Wikipediasta, koska siellä artikkeleilla pitää olla tiettyä yleistä merkittävyyttä - siis muutenkin kuin alanharrastajien näkökulmasta. Lisäksi Wikipediassa on havaittavissa sellaisia tendenssejä, joista asioista enemmän perillä olevat olisivat hyvinkin toista mieltä. Nämä tendenssit koskevat esimerkiksi lähdekritiikkiä, artikkelien painotuksia ja joskus myös niissä esiintyviä väittämiä.

Wikipediassa näitä Paranormaali Wikiin soveltuvia aiheita käy muokkaamassa nimittäin sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole niinkään perehtyneet näihin asioihin tai omaavat jonkinlaisen ennakkoasenteen. Tällöin käy helposti niin, että artikkeleihin muodostuu systemaattinen vääristymä, ellei Wikipediaan muodostu yhteisöä, joka on riittävän aktiivinen korjatakseen mahdolliset virheet ja systemaattisesti harhaanjohtavat painotukset tai asenteellisen lähdeiden käytön. Ja kuten näemme, monien mielestä tämä on osoittautunut Wikipedian heikkoudeksi. Eli riittävän vahvaa asiantuntijoiden yhteisöä ei ole ehkä syntynyt riittävän laadun takaamiseksi, vaikka omasta mielestäni artikkelit ovatkin pääosin oikeansuuntaisia.

Niinpä Paranormaali Wikin voi katsoa palvelevan sivustona, joka pyrkii poistamaan tällaiset systemaattiset vääristymät keräämällä joukkoonsa mahdollisimman paljon asiantuntijoita, välttäen mahdollisimman pitkälle kaikenlaisia ennakkoasenteita. Ja lisäksi - voisi sanoa jopa ennen kaikkea - se palvelee erityisaiheen Wiki-tietosanakirjana, johon voi kirjoittaa sellaisistakin aiheista, jotka eivät läpäisisi yleistietosanakirja Wikipedian niin sanottua merkittävyyskynnystä. Aiheet, jotka ovat esimerkiksi ufoharrastajille suhteellisen merkittäviäkin, eivät välttämättä kelpaisi Wikipedian puolelle tätä paljon vähäisemmän yleisen merkittävyyden takia (olkoonkin, että merkittävyyskynnystä ei ole Wikipediassa mitenkään kovin eksaktisti voitu määritellä eivätkä Wikipedian valvontatoimenpiteetkään kohdistu ensisijaisesti artikkeleiden merkittävyyden tarkkailemiseen).

Paranormaali Wiki on nyt tässä vaiheessa lähtenyt kohtuullisesti käyntiin, vaikka siitä ei ole vielä juurikaan tiedotettu. Kyseisellä Wikillä toimii jo ainakin viisi avustajaa ja sivustolle on kertynyt noin 120 artikkelia laidasta laitaan. Tähän mennessä ehkä hieman yli puolet artikkeleista on kopioitu Wikipediasta. Tämä onkin hyvä tapa näin alkuvaiheessa toimia mikäli artikkeli halutusta aiheesta Wikipedian puolelta löytyy. Näitä artikkeleita voi sitten muokata ja täydentää parhaaksi katsotulla tavalla, aivan samoin kuin niitäkin, joita ei ole poimittu Wikipediasta.

Jos et halua itse ryhtyä kirjoitustyöhön, voit kuitenkin avustaa Paranormaali Wikiä kopioimalla aihetta sivuavia artikkeleita Wikipedian puolelta. Niitä voi lähteä sitten muokkaamaan parempaan suuntaan. Siinä rinnalla Wikin valikoimaa voi samalla täydentää valikoimaa muulla aineistolla, jota ei wikipedian puolelta löydy. Itse olen esimerkiksi kopioinut artikkeleita vuonna 1998 julkaisemastani "encyclopediasta" (tähän mennessä vasta keskeiset nimikkeet A-kirjaimen kohdalta) ja samalla enemmän tai vähemmän laajentanut niitä sekä sovittanut ne teknisesti Wikin tarjoamaan ympäristöön. Joistakin aiheista olen toki kirjoittanut artikkeleita muutenkin, aloittaen suoraan nollasta.

Sivusto toimii samalla tekniikalla kuin Wikipediakin, joskaan se ei ilmeisesti tunnista joitakin uudempia suomenkieliseen ympäristöön tehtyjä Wikipedian koodeja. Esimerkiksi lähteet pitää merkitä koodilla lähde ja lähdeluettelon kohdalle sitten jotta toivotut lähteet tulevat näkyville. Jos Wikipedian sivu ei näy kunnolla Wikiassa, syy on siis todennäköisesti siinä että sen käyttämää koodia ei tunnisteta oikein ja sivun koodia pitää muokata tai jos et osaa tätä tehdä, poistaa kyseinen koodi tekstistä ja muotoilla asia ilman koodin tarjoamia välineitä (tai jos se ei toimi, voit toki jättää virheellisen koodin sikseen ja odottaa että joku muu korjaa sen).

Jokainen voi siis luoda sivustolla oman tunnuksen tai muokata sivuja ilman rekisteröitymistäkin. Sivulta sekä Wikipedian puolelta löytyy myös lisää ohjeita, niille jotka eivät ole wikiä aiemmin juurikaan käyttäneet. Mitä enemmän löytyy käsiä, siis avustajia, sitä paremmaksi tämän tietosanakirjan saamme. Rohkeasti siis vain mukaan!

Paranormaali Wiki löytyy täältä: http://fi.paranormaali.wikia.com


Click here to receive daily updates